De eerste stap in focus stacking is het maken van een stack. Dit kan natuurlijk het beste met een statief: een opname maken, focus veranderen, volgende opname, etc. Dat is een heel werk maar het levert ook de beste resultaten op.
Maar er zijn omstandigheden dat je de behoefte hebt aan een quick-and-dirty methode voor het maken van een stack. De foto’s bij deze blog zijn een voorbeeld van zo’n situatie. We waren in de tuinen van paleis het Loo aan het wandelen (zonde statief uiteraard!) en ik wilde van deze muur met bloempotten een foto hebben. En alle potten in focus natuurlijk: dus focus stacking is dan de beste manier om dit te doen.
De manier waarop ik dit aangepakt heb, is gebaseerd op een idee wat ik las in een blog van de Johannes van Klapwijk (even doorbladeren tot bijna aan het eind, waar het gaat over de aanpak in het veld). Het komt erop neer dat je met je camera in burst-mode de foto’s maakt en tegelijkertijd een focusring bedienen. Johannes beschrijft dit zo:
Het vereist wat oefening en voor mij lijkt het iets op tegelijk koppeling en gas bedienen om weg te rijden: ik bedien tegelijk de burst en mijn focusring.
Deze methode kun je doen met een statief maar ook vanuit de hand. Het is overigens wel belangrijk om je camera zo stil mogelijk te houden zodat het beeld zo min mogelijk verschuift. Zo voorkom je onnodige artefacten in de stacking software.
En als je objectief een fijnstelring voor focusing (zoals de Nikon lenzen waarmee ik fotografeer), dan is het niet nodig om handmatig scherp te stellen. Je stelt scherp op het voorste punt en kunt daarna de fijnstelring gebruiken tijdens de burst.
Ik heb voor deze foto 4 stacks gemaakt. Deze heb ik verwerkt met Helicon Focus; en 2 daarvan leverden een goed resultaat op.