Afrika museum – voorwerpen en mensen

Vijzels voor een nagemaakt hut in het Afrika Museum in Berg en Da

Afrika: in dit continent zijn zoveel dingen zo anders als bij ons. Bijvoorbeeld voorwerpen uit het dagelijks leven zoals deze houten vijzels. Ze verlenen nog steeds prima diensten in landen waarin menskracht gewoon is en machines geen gemeengoed zijn. Het Afrika museum (gewoon in Nederland) laat veel van die voorwerpen zien. Voorwerpen die een bepaald beeld geven van het leven in veel Afrikaanse landen.

Boeiend aan dit museum is ook de moderne achitectuur. Stalen constructies harmoniƫren met de aarde-kleuren. Nederlandse bouwkunst herbergt Afrikaanse gebruiksvoorwerpen.

Maar het allerboeiendste: dat zijn de mensen. Mensen van verschillende culturen ontmoeten elkaar. Toeristen staan voor levensechte foto’s van andere mensen. Oog in oog hebben zij contact. Op wondere wijze vind er een uitwisseling plaats. Mensen en mensen.

Tot mei 2015 is in het Afrika Museum nog de tentoonstelling te zien “Before they pass away.” Jimmy Nelson is een topfotograaf die op bijzondere wijze kans heeft gezien mensen van vele culturen voor zijn camera te laten poseren. Het resultaat zijn portretten met een grote zeggingskracht.

 

Scroll to Top