Afschaffing van de slavernij op Zanzibar

Anglicaanse kerk gebouwd op voormalige slavenmarkt in Zanzibar

Op maandag 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën plaatsvond. Er zijn activiteiten georganiseerd om dit te herdenken. Het heeft nog 10 jaar langer geduurd voordat de afschaffing van de slavernij in Zanzibar een feit was. Zanzibar is nu een prachtig toeristisch eiland, maar heeft ook een duister verleden ten aanzien van slavernij. Het eiland had voor een slavernij een prima strategische ligging. Het ligt vlak voor de kust, zodat slaven niet konden vluchten. Maar dicht genoeg bij het vasteland van Afrika zodat slaven goed aangevoerd en vervoerd konden worden.

De ontdekkingsreiziger Livingstone heeft een belangrijke rol gespeeld in de afschaffing van de slavernij op het eiland. Direct na de afschaffing op 6 juni 1873 werd begonnen met de bouw van de kathedraal. Deze kathedraal is gebouwd op de plek van de slavenmarkt. De boom waar de slaven met zweepslagen werden mishandeld en verkocht is nu de plaats het altaar.

125 jaar na de afschaffing van de slavernij is er naast de kerk een indrukwekkend monument geplaatst dat iets laat zien van de wreedheid van de slavernij. Het is gemaakt door de zweedse kunstenares Sara Sörnäs.

Scroll to Top