Caleidoscoop, nachtvorst en rijp

Een caleidoscoop gemaakt van foto van rijp in druppelvorm op de

Deze week hadden we nachtvorst. De lucht was vochtig omdat het de vorige avond nog geregend had: een ideale situatie die zorgt voor rijp. Want nachtvorst wordt mooi als er ook rijp bij is. Deze weersomstandigheden zijn prima om de klassieke foto’s te maken van bladeren en andere planten die een laagje rijp om zich heen hebben. Er ontstaan dat een interessante caleidoscoop van patronen, en het laat de contouren van het blad mooi uitkomen.

Natuurlijk heb ik ook deze klassieke foto’s van bladeren gemaakt: te mooi om niet te doen. Maar op mijn wandeling op de vroege decemberochtend door de wijRijp in druppelvorm op de motorkap van een autok viel me ook de motorkap van een auto op. De regendruppels van de vorige avond waren bevroren en omgeven door rijp. Ook typisch iets om een foto van te nemen. Toen ik de foto aan het nabewerken was kwam het opeens bij me op dat een herhaling van de druppels ook wel eens een apart effect zou kunnen geven.

Dus ben ik in Photoshop aan de gang gegaan. Het is vrij simpel te doen; het maken van een driehoek is het meest lastige. Als je eenmaal een driehoek hebt geselecteerd kunĀ  je de driehoek 8 keer copieren en verschuiven. Het resultaat is een caleidoscoop foto. Het vinden van de mooiste uitsnede een kwestie is van proberen. Sommige uitsnedes leiden tot grote dikke amorfe druppels. De oorspronkelijke foto van de motorkap met druppels staat hiernaast.

Het resultaat heeft me verrast; het is een heel andere foto geworden dan die van de bladeren.

Scroll to Top