De beste foto’s van 2015

De acht beste foto's van 2015

Mijn persoonlijke selectie van mijn beste foto’s van 2015. Het is een terugblik: ik een selectie gemaakt van wat ik de beste foto’s vond van wat ik het afgelopen jaar gefotografeerd en gepubliceerd heb op deze site.

Zwammen op een houtblok

Het waaiertje (Schizophyllum) op een gekloofd blok hout van een oude beukStructuren blijven me boeien. En toen ik deze paddenstoel wist ik direct dat ik er een foto van wilde maken, zo prachtig vind ik het lijnenspel.

Kunst kijken in het Rijksmuseum

Kunst kijken in het RijksmuseumVoor mij is deze foto een tijdsbeeld: er is volop belangstelling voor de kunst van het verleden, zoals voor de late Rembrandt tentoonstelling. Maar dan wel op de moderne manier beleefd.

Boven het maaiveld

Tulp steekt met kop en schouder boven alle andere tulpen uitDe tulpenvelden in de Noordoostpolder zijn een kleurrijk schouwspel. En er zijn vaak ook tulpen die vinden die boven het maaiveld uitsteken. Ik vind het wel een beetje een metafoor.

Bijbel in de kerk

Een oude bijbel in de kerk van WesteremdenDe kerk waar deze foto genomen is staat naast het atelier van Henk Helmantel in Noord Groningen. Toen we daar waren was het troosteloos en somber weer; buiten was het licht veel te nikserig om ook maar iets te fotograferen. Maar binnen gaf het een zachtheid die heel apart was. Het bepaalde me erbij dat je met elk licht wel iets kunt fotograferen dat de moeite waard is. (Je moet het alleen maar zien te vinden!).

Een heel jong beukje

Een jong beukenplantje toont zijn eerste bladeren in de lenteHet afgelopen jaar heb ik heel wat beuken gefotografeerd; blijkbaar hebben ze voor mij een bepaald karakter. Dat is niet alleen zo als het grote bomen zijn. Ook als het een jong plantje is met nog maar 5 blaadjes kan een beuk fotogeniek zijn.

Onze afvalmaatschappij

Balen van plastic voor recyclingDeze foto is een grote chaos. Het laat ons plastic afval zien. Enerzijds mooi dat we plastic inzamelen, maar ook triest dat we zoveel afval produceren. In de nabewerking heb ik de kleuren een flinke boost gegeven.

Zonsopgang

Kale bomen op de IJsseldijk bij TerwoldeEen zonsopgang fotograferen is eigenlijk een cliché. Maar ik heb besloten om dat gewoon niet erg te vinden. Het was een mooie, koude ochtend toen ik deze foto nam, en ik genoot ervan om zo langs de IJssel te rijden.

Het saaiste gebouw van de Uithof

De Uithof met het Willem C. van Unnikgebouw in UtrechtHet Willem C. van Unnikgebouw vind ik het saaiste gebouw op de Uithof. En dat is misschien ook wel de reden dat ze het aan het eind van dit jaar ingepakt hebben zodat het niet meer goed zichtbaar is. (Anderen zeggen dat het ingepakt is omdat er spontaan stenen van de gevel vallen).

En hiermee eindigt het overzicht van de beste foto’s van 2015.

Scroll to Top