De spoorparade – 175 jaar spoor

De spoorparade van 175 jaar spoorwegen

In 2014 rijden er 175 jaar treinen in Nederland. De NS vierde dit met de spoorparade in Amersfoort. Alle activiteiten vonden plaats op de Wagenwerkplaats vlak naast het station van Amersfoort. Er waren natuurlijk veel treinen te zien: van heel oud tot heel modern. Er was een reuzenrad dat een prachtig uitzicht gaf over het hele gebied rondom het station. En er was de eigenlijke spoorparade, waar ongeveer 15 treinen langs een grote tribune reden. Allemaal heel leuk om te zien en mee te maken.

Maar het terrein en de gebouwen daarop vond ik eigenlijk wel net zo interessant. Sinds het begin van de 20e eeuw werd hier onderhoud gepleegd aan treinen. Het was een werkplaats tot het herstellen van spoorwegmateriaal, zoals dat zo mooi omschreven werd in de taal van 1900. In 2000 werd de wagenwerkplaats gesloten. Het terrein is nu industrieel erfgoed en staat ook op de rijksmonumentenlijst.

Het is bovendien een monument dat ook fotogeniek is: ik vond het spannender om de fraaie structuur van de gebouwen te fotograferen dan de treinen die er te zien waren.

Scroll to Top