Goede voornemens voor 2015

Goede voornemens - het jaar 2015 met een gouden randje

Goede voornemens op fotografisch gebied voor 2015: die heb ik! Het is voor het eerst dat ik die op mijn blog zet. Goede voornemens zijn natuurlijk berucht omdat ze vaak alleen gestart worden en niet altijd uitgevoerd worden. En na januari hoor je zelden nog iemand dat iemand bezig is om goede voornemens uit te voeren.

Nu dacht ik zo: door mijn voornemens te publiceren maak ik het mezelf moeilijker om er niet aan te voldoen. Ik wil niet over een jaar zeggen dat ik er niets van gebakken heb. Dus daarom deze blog met mijn goede voornemens voor 2015!

1. Meer foto’s nemen
In 2014 heb ik ruim 2200 foto’s gemaakt; dat is na een eerste selectie waarin ik de niet bruikbare foto’s heb verwijderd. Mijn doelstelling is om 20% meer foto’s te maken. Ik heb gemerkt dat ik door oefening tot betere resultaten kom. Daarom vind ik het belangrijk om ook meer te foto’s te maken.

2. Mijn website vernieuwen
De huidige website is twee jaar oud en naar mijn mening toe aan een vernieuwing. Het design kan beter, en ik wil meer aandacht voor een portfolio naast mijn blogartikelen.

3. Nieuwe apparatuur
Mijn huidige camera, een D7000, is nu vier jaar oud. Het is tijd voor een opvolger. Nikon is bijna twee camera generaties verder, en dat legitimeert wel een nieuwe camera. Ik denk eraan om een fullframe camera te kopen, maar wil nog de tijd nemen of te onderzoeken of het extra geld ook opweegt tegen de extra mogelijkheden die het me zou kunnen bieden. Nieuwe lenzen horen daar ook bij. Ik heb op de valreep van het jaar al een 24mm Tilt-Shift lens gekocht van SamYang.

4. Macro fotografie
Het afgelopen jaar is er weinig van gekomen om macro foto’s te maken. Dat vind ik best jammer, en voor 2015 wil ik graag dat het anders wordt. Ik wil minsten één macro project afronden van bloemen en planten die de moeite waard is om in mijn portfolio op te nemen.

5. Fotoprojecten uitvoeren
In 2015 wil ik 2-3 fotoprojecten uitvoeren. Dat wil zeggen: een thema fotografisch uitwerken in een set van foto’s die mijn intepretatie van dat thema weergeven. Een project met verticale panorama’s spreekt me aan en de aankoop van de Tilt-Shift lens past daar ook bij.

6. Publiceren
Foto’s maken en die alleen maar opslaan in een Lightroom catalogus heeft me nooit echt aangesproken. Daarom wil ik mijn foto’s ook op verschillende manieren publiceren. Voor 2015 wil ik een ebook maken. Een onderwerp of thema heb ik nog niet, maar het ligt voor de hand om één van de fotoprojecten hiervoor te gebruiken. Lightroom kent ook een boekmodule en die wil ik uitproberen zodat het ebook ook in print uitkomt.
Wat mijn weblog betreft: ook in 2015 zal ik hier blijven publiceren, vier à vijf artikelen per maand.

7. Printen
Een afdruk is een tastbaar resultaat: je kunt het aanraken, voelen en zonder beeldscherm bekijken. Goed afgedrukte foto’s vind ik prachtig. In 2014 ben ik wel begonnen om mijn foto’s te printen, maar ben ik nog niet tevreden over de resultaten. In 2015 wil ik goede prints kunnen maken en in ieder geval mijn eigen kerstkaarten kunnen afdrukken met mijn eigen foto’s.

Dat waren mijn voornemens voor 2015!

Ik hoop aan het eind van het jaar te berichten over wat ik heb gerealiseerd. En wat ik eigenlijk nog meer hoop is dat mijn foto’s hierdoor ook beter geworden zijn en ik dit ook met meer plezier heb kunnen doen.

Scroll to Top