Grote photoshop bestanden in Ligthroom

Chalet van koningin Wilhelmina in het paleispark van het Oude Loo

Lightroom kan niet omgaan met erg grote Photoshop bestanden. In het verleden was dit geen probleem, maar nu veel camera’s sensoren van 24mp hebben wordt dit anders. De bestanden worden steeds groter. Door het werken met lagen in Photoshop worden dat effect nog eens versterkt.

De standaard Photoshop bestanden kunnen maximaal 2Gb groot zijn; worden een bewerking van een foto met veel lagen toch groter dan 2Gb dan moet het opgeslagen worden als een PSB bestand. En Lightroom kan niet met PSB bestanden overweg. Je kunt ze niet importeren en zichtbaar maken in Lightroom.

Ik liep hier tegenaan toen iFoutmelding Photoshop bij grote Photoshop bestandenk een panorama maakte van een chalet in het park bij het Oude Loo. Prinses Wilhelmina kreeg voor haar verjaardag in 1881 een chalet cadeau en dit staat er nog steeds. In combinatie met de bloeiende rododendrons leek me dit een mooi panorama. Dus in Lightroom een panorama gemaakt en daarna bewerkt in Photoshop; het uiteindelijke resultaat had 4 lagen.

Bij het opslaan kwam de melding dat het niet mogelijk was om dit te doen omdat het bestand groter was dan 2Gb. En dat ik maar in de help informatie moest kijken hoe ik dit probleem opgelost kan worden.

Na wat googelen vond ik een oplossing voor grote Photoshop bestanden in Lightroom die voor mij goed werkbaar bleek. Het is wat extra werk, maar dat is gelukkig maar éénmalig. De foto wordt wel als een PSB bestand opgeslagen, maar is via een omweg weer gewoon in Lightroom zichtbaar. Deze engelstalige video geeft stap voor stap weer hoe dat in zijn werk gaat.

De werkwijze is op hoofdlijnen als volgt:

  1. Sla het grote Photoshop bestand als een PSB bestand
  2. Maak een  nieuw bestaand aan met dezelfde afmeting als het PSB bestand, met 1 blanco laag
  3. Kies uit het menu File > Place linked, en selecteer dan het PSB bestand om een smart link te maken
  4. Sla het nieuwe bestand op als een PSD bestand
  5. Ga dan naar Lightroom, mappen. Synchroniseer de map waarin het nieuw PSD bestand staat
  6. Na synchronisatie staat het nieuwe PSD bestand in Lightroom en kan daar ook gewoon bewerkt worden

Let er wel even op, dan bewerken van het grote PSB bestand alleen via Lightroom gebeurt.

Het lijkt een complexe work around, maar ik heb het nu een paar keer geprobeerd en voor mij is het een prima oplossing om deze grote Photoshop bestanden toch op een goede manier in Lightroom te krijgen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Scroll to Top