Herdenking en moederdag

Herdenking van de tweede wereldoorlog bij het gemeentehuis van B

Mijn moeder en mijn schoonmoeder wonen vlakbij dit monument ter herinnering van 4 mei. Voor moederdag bezochten we hen. Na die bezoeken wilde ik nog even langs het monument. Op 4 mei was hier een krans gelegd – ter herdenking van de oorlogsslachtoffers. De volgende dag hadden we de bevrijding gevierd.

Maar nu was het bijna tien mei en de krans voor het gemeentehuis lag er nog. Mijn moeder had herinneringen opgehaald aan die tiende mei van 1940: angstaanjagend hoe al die vliegtuigen overvlogen. Het bleek pas later hoeveel ellende er op die tiende mei was begonnen. Moederdag, herdenking van het einde van de oorlog, herdenking van het begin van de oorlog…. alles tegelijk. Zovele mensen werden getroffen door die oorlog. En al die mensen hadden ook moeders. En al die mensen hebben hun eigen verhalen: over liefde en trouw, over blijdschap en verdriet. Dat zit voor mij allemaal verborgen in deze foto van die krans voor het gemeentehuis.

De tweede foto is genomen in een klein vissersplaatsje waar ik op 5 mei op bezoek was. En de derde foto in mijn woonplaats. Overal liggen kransen en bloemen bij de oorlogsmonumenten.

 

Scroll to Top