Struiken in silhouet

Struiken in silhouet in Sint Petersburg in zwart-wit

Het silhouet en de struktuur van deze struiken viel me direct op. De foto is genomen tijdens een korte vakantie in Sint Petersburg. Het zonlicht in de late winter en de kale struiken vond ik interessant en daarom nam ik deze foto. Toen ik de foto thuis weer bekeek vond ik de foto toch niet weergeven wat ik gezien had: nl de struktuur van de struiken.

Totdat ik een keer las dat structuur en silhouet juist in zwart wit goed tot zijn recht kan komen. En dat leek me wel een goed idee om eens te proberen. Eerst heb ik de foto in Photoshop en Lightroom bewerkt: de kleuren heb ik voor een kleurenfoto veel ter ver opgekrikt: het is niet echt om aan te zien. Ik heb Silver Efex Pro gebruikt voor de omzetting naar zwart-wit; ik heb een preset gebruikt en die een beetje getuned. Met het resultaat ben ik tevreden: de foto geeft nu goed weer hoe ik die struiken zag en ervaarde.Drieluik over tot standkomen van fot Struiken in Sint Petersburg in zwart-wit

Ik vroeg me wel af of het nodig was om de foto eerst te bewerken en de kleuren flink op te krikken. Dus wat is er dan beter dan de proef op de som te nemen. Ik heb met de RAW foto dezelfde omzetting naar zwart-wit gedaan zonder een bewerking op raw foto uit te voeren. In de foto hieronder zijn de resultaten naast elkaar te zien. Conclusie: er zit veel meer tekening in de bewerkte foto en het levert een boeiender beeld op. Het loont dus wel degelijk om je foto eerst in kleur te bewerken: de structuur en silhouet komen beter tot hun recht.

Vergelijking van 2 manieren om te komen tot foto Struiken in Sint Petersburg in zwart-wit

Scroll to Top