Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Mijn fototoestellen

Het is een oud geheugenspelletje: een lijstje maken van denkbeeldige dingen die mee gaan op vakantie; wie de reeks niet meer weet valt af. Maar wat neem je nu wel en niet mee als je echt op vakantie gaat. Bijvoorbeeld naar Tanzania, naar Afrika. Met alleen backpack waar alle spullen die je 16 dagen lang nodig heb in moeten.

Welk fototoestel gaat mee op vakantie Dat was een serieus dilemma voor mij. Ik wilde wel graag mijn D7000 meenemen met een stel lenzen. Ik zou dan prachtige foto’s kunnen nemen van de natuur. Maar er zijn ook nogal wat nadelen aan verbonden. Het is een heel gewicht om mee te nemen en rond te sjouwen. Diefstal is ook een serieus risico; als toerist loop je nogal opzicht rond met zo’n camera en lens.

Het alternatief is een compact camera; maar dan wel één die in raw kan fotograferen. Nadeel van zo’n camera is natuurlijk dat de beeldkwaliteit minder is dan van mijn D7000. Het grote voordeel is, dat zo’n camera weinig ruimte inneemt en ook makkelijk te gebruiken is.

Na veel wikken en wegen heb ik besloten om te kiezen voor een compactcamera. Ik kwam uit bij een Panasonic LX7: voor mij de beste balans tussen prijs en mogelijkheden (het binnenwerk van de LX7 is hetzelfde als dat van de Leica D-Lux6). En achteraf kan ik zeggen dat het een prima keuze geweest is om niet mijn D7000 mee te nemen.

Zoals verwacht, was het veel prettiger om met een kleine camera rond te lopen dan met de D7000. Ik heb in Tanzania heel weinig mensen gezien met een DSLR; misschien komt dat ook omdat wij niet op safari gingen, maar meer een rondreis door het land maakten. Het bleek dat het op sommige plekken ook helemaal niet goed mogelijk was om foto’s te maken. Op de markt in Mwanza werden we als blanken ronduit vijandig bekeken als ze onze camera’s zagen: de mensen wilden echt niet op de foto.

Wat van de LX7 tegenviel was de levensduur van de batterij: het is nauwelijk mogelijk om met de standaardinstellingen een hele dag te fotograferen. Dus snel de LCD uitschakelen, en minder fel zetten dan ik wilde, en zo nog een paar instellingen. Voor het overige is het een heel prettige camera, en ik ben ook heel tevreden over de kwaliteit van de foto’s die ik gemaakt heb.

Scroll to Top