Goede voornemens voor 2016

Goede voornemens - het jaar 2016 gekleurde snippers

Goede voornemens op fotografisch gebied voor 2016: die heb ik! Goede voornemens zijn natuurlijk berucht omdat ze vaak alleen gestart worden en niet altijd uitgevoerd worden. En na januari hoor je zelden nog iemand dat iemand bezig is om goede voornemens uit te voeren. Daarom eerst een evaluatie van hoe het in 2015 gegaan is met mijn voornemens voor dat jaar. En daarna wat ik in 2016 wil gaan doen op fotografisch gebied.

Hoe is het gegaan met mijn goede voornemens voor 2015?

Voor 2015 had ik een lijst gemaakt met 7 punten:

1. Meer foto’s nemen
Redelijk gelukt. Doelstelling was om 10% meer foto’s te nemen. Dat zijn er ongeveer 5% geworden. In 2014 bewaarde ik veel meer foto’s van een onderwerp; ook als ze veel op elkaar leken. In 2015 ben ik steeds strenger gaan selecteren in mijn foto’s, en dus meer weggegooid.  Als ik dat niet gedaan had, dan had ik vermoedelijk mijn doelstelling gehaald.

2. Mijn website vernieuwen
Gedeeltelijk gelukt. Nog niet alle pagina’s zijn vernieuwd; de portfolio pagina is in concept klaar. Ga ik in 2016 dus afmaken.

3. Nieuwe apparatuur
In 2016 heb ik een nieuwe camera aangeschaft: de D610 van Nikon. Ik ben dus voor full-frame gegaan. Ook heb ik 3 nieuwe lenzen gekocht; deze gaan van 16mm tot 200mm en dat is voor mijn voldoende op dit moment. Ik ben zeer tevreden met de camera en vooral met de lenzen. Voor mij werkt het bereik van een lens gewoon beter op FX formaat dan op DX formaat.
Ik heb begin 2015 een tilt/shift lens gekocht. Maar dat is me niet echt bevallen en die heb ik omgeruild voor een mooi beeldscherm waar ik nu elke dag blij mee ben (Een Eizo scherm).

4. Macro fotografie
In de maand december nog het macroproject gedaan: kegels van coniferen. Dus gehaald met de hakken over de sloot.

5. Fotoprojecten uitvoeren
Ik heb één fotoproject gedaan: de Eenling. Dus voor de helft gehaald.

6. Publiceren
Ik heb een e-book gemaakt van de éénling. Ook is het me gelukt om 4 blogjes per maand te publiceren. Deze doelstelling is gehaald.

7. Printen
Mijn prints zijn een stuk beter dan een jaar geleden. Ik heb een goede fotoprinter gekocht (Epson R3000);  ik heb keuzes gemaakt voor papier (Canson papier en een goedkoop papier). Dat is een basis om de kwaliteit van prints verder te verbeteren. Kerstkaarten maken is niet gelukt; wel een kaart met gelukkig nieuwjaar die ik ook verstuurd heb.

Gelukkig nieuwjaarAls ik terugkijk heb ik een belangrijk deel van mijn voornemens gerealiseerd. Ik heb ervaren dat het heel relevant is om deze voornemens op te schrijven: het heeft richting gegeven aan mijn fotografie en voorkomen dat ik maar een beetje aangerommeld heb.

Mijn voornemens voor 2016

En na de evaluatie van de resultaten over 2015 hierbij mijn goede voornemens voor 2016!

1. Meer foto’s nemen
Dit blijft een aandachtspunt. Ik heb gemerkt dat ik door oefening tot betere resultaten kom. Daarom vind ik het belangrijk om ook meer te foto’s te maken. Dus dit jaar minimaal 2500 foto’s maken en streng blijven selecteren (alleen de goede foto’s bewaren; niet alles!)

2. Mijn website – artikelen en vernieuwing
In het eerste kwartaal de vernieuwing afronden. Het is mijn voornemen om elke maand 4 blogs te publiceren. Ook wil ik 2-3 artikelen schrijven over een voor mij relevant fotografisch onderwerp. Het eerste zal gaan over focusstacking. Daar heb ik inmiddels wat ervaring mee opgedaan en die wil ik ook delen.

3. Nieuwe apparatuur
Ik ben tevreden met mijn huidige apparatuur en het heeft geen prioriteit om nieuwe apparatuur te kopen. Een uitzondering hierop is misschien een goede macrolens.

4. Fotoprojecten uitvoeren
In 2016 wil ik 2-3 fotoprojecten uitvoeren. Dat wil zeggen: een thema fotografisch uitwerken in een set van foto’s die mijn intepretatie van dat thema weergeven. Van deze projecten wil ik een e-book maken en ook afdrukken.

6. Fotoboeken
Dit jaar wil ik ook meer foto’s afdrukken. Een foto op papier geeft een andere beleving dan het beeldscherm, en ik vind het mooi om foto’s op papier afgedrukt te zien. Een foto aan de muur ophangen in een passe-partout heeft zo zijn beperkingen; al was het alleen maar omdat de hoeveelheid muur in ons huis beperkt is. Daarom wil ik graag zelf fotoboeken maken; alleen niet de traditionele fotoboeken de je doorbladert met op elke pagina een foto. Er zijn daar ook andere mogelijkheden voor; ik overweeg zelfs om een cursus boekbinden te gaan doen om hiervoor de benodigde technische vaardigheden te krijgen.
Ik wil minimaal 6 verschillende fotoboeken maken.

Aan het begin van 2017 hoop ik te kunnen bloggen over wat ik heb gerealiseerd van deze voornemens.. En wat ik eigenlijk nog meer hoop is dat mijn foto’s hierdoor ook beter geworden zijn en ik dit ook met meer plezier heb kunnen doen.

Scroll to Top