Archive of old posts (in Dutch)

Chalet van koningin Wilhelmina in het paleispark van het Oude Loo

Grote photoshop bestanden in Ligthroom

Lightroom kan niet omgaan met erg grote Photoshop bestanden. Hiervoor is wel een oplossing beschikbaar. Dit is wat extra werk, maar dat is gelukkig maar éénmalig. De foto wordt als een PSB bestand opgeslagen, maar is via een omweg weer gewoon in Lightroom zichtbaar te maken.

Read More »
Teamwork - met z'n tweeen zijn deze eenden op zoek naar voedsel

Met z’n tweeën is het leuker

Deze twee eenden zagen we in een vijver toen we een wandeling in de buurt maakten. Met z’n tweeën is het leuker; dat was de eerste reactie. Leuker voor de eenden; dat ik niet echt goed beoordelen. Maar zeker leuker voor een foto.

Read More »
Fietsen in de fietsenstallingen op het station van Amersfoort

Fietsen op het station

Stations, fietsen en chaos. Het lijkt een bijna een noodlottige combinatie. Elk station van een beetje omvang in Nederland heeft een fietsenstalling. En in die fietsenstalling staan altijd fietsen. Heel veel fietsen, chaotisch door elkaar. Het lijkt me een hele uitdaging om hier je fiets weer terug te vinden. De fietsenstalling op de foto is

Read More »
Sleepboot in de haven van Noordpolderzijl

De getijde haven van Noordpolderzijl

De getijde haven van Noordpolderzijl is de kleinste zeehaven van Nederland. Bij hoog water kun je van hieruit de Waddenzee opvaren. De naam Noordpolderzijl is te danken aan de sluis (zijl) die hier uitmondt in de Waddenzee. Nu staat er een modern gebouw, en van de oude sluis is alleen de façade nog over. Het

Read More »
Focus stacking van een aantal bloempotten in de tuinen van Paleis het Loo

Focus stacking: een snelle manier

De eerste stap in focus stacking is het maken van een stack. Dit kan natuurlijk het beste met een statief: een opname maken, focus veranderen, volgende opname, etc. Dat is een heel werk maar het levert ook de beste resultaten op. Maar er zijn omstandigheden dat je de behoefte hebt aan een quick-and-dirty methode voor het maken van een stack. En dit is de methode die ik gebruik.

Read More »
Neon kleuren van jassen in de lente

Neon kleuren in de lente

Prille zachte lentekleuren luiden de lente in. Alleen: prille zachte lentekleuren zijn niet in de mode.
Schelle schetterende neon kleuren hangen als voorjaarsmode aan de rekken.

Read More »
Bloeiende prunus tegen de lente hemel op het Belmonte Arboretum

De lente is begonnen!

Op 1 april wandelden we door het arboretum in Wageningen. We waren verrast door het mooie weer en de bloesems. De lente begon voor ons dan ook op die dag!

Read More »
Het waterrad van de watermolen bij het landgoed Hackfort

Waterrad van Hackfort

De watermolen van Hackfort is oud. Het gebouw zelf is een beetje een saai vierkant gebouw. Interessanter zijn de details: het waterrad en de de sluizen die de waterhoeveelheid voor het rad regelen zodat de molen optimaal kan draaien.

Read More »
Woestijndikhorengeit in de desert van Burgers Zoo

Burgers Zoo – dieren- èn plantentuin

Burgers Zoo wil een steeds belangrijkere rol kunnen vervullen in het verbinden van de mens met de natuur. En dus moet je in de bush echt zoeken naar dieren, of ze vliegen spontaan vlak langs je. In de desert staan volgens mij meer planten dan er dieren zijn. Maar het betekent ook dat je heerlijk tussen de planten kunt zitten, genieten van de omgeving en tot rust komen.

Read More »
Een roze ranonkel gemaakt met focus stacking

Roze ranonkel bloem

Een roze ranonkel: ik vind dit prachtige bloemen. De ranonkels zijn aan het eind van de winter te koop in allerlei kleuren. En dat vrolijkt mijn dag op als het buiten somber is.

Read More »
Een stack foto's met verschillende scherpte voor focus stacking

Focus stacking – het hoe en waarom

Focus stacking is een techniek om de scherptediepte in een foto op maat te maken. Het werkt vooral goed bij niet-bewegende onderwerpen. In 3 stappen maak krijg je een foto met de gewenste scherptediepte. Eerst maak je een stack: een serie opnamen die alleen verschillen in scherpte. In de tweede stap voeg je met behulp van speciale software deze stack samen tot één foto. En deze foto kun je naar smaak en wens weer verder bewerken.

Read More »
Hoog water - flats in Deventer kijken uit op de IJssel

Hoog water in de IJssel

In februari is er meestal sprake van hoog water in de IJssel. Het hoge water lijkt heel indrukwekkend maar er kan nog meer bij, aldus de rivierendeskundige.

Read More »
Een van de wulken gevonden op het noordzeestrand

Wulken van de Noordzee stranden

Voor ons is een strandwandeling genieten van de zee en het strand; maar ook altijd naar beneden kijken: op zoek naar mooi en bijzondere schelpen. Wulken horen daarbij: het zijn prachtige schelpen. Het bijzondere aan wulken vind ik dat elk exemplaar anders is.

Read More »
Scroll to Top