Archive of old posts (in Dutch)

Een verlaten winkelwagen achtergelaten in het Marswegkwartier in Zutphen

Marswegkwartier: een sloopwijk in Zutphen

Een buurt wordt gesloopt: het Marswegkwartier in Zutphen. Het was een achterstandswijk, weggestopt achter een industrieterrein. Toen ik in Zutphen op school zat kwam ik er nooit. Een keer was ik verdwaald geraakt op het industrieterrein en tot mijn verbazing kwam ik in een woonwijk terecht: een beetje vreemde buurt. Het was toen ook al een soort van achterstandswijk.

De woningen in de wijk voldeden niet meer aan de eisen van de tijd en het industrieterrein heeft meer ruimte nodig. Daarom wordt de hele wijk nu gesloopt. En dat levert bizarre taferelen op; je voelt hoe unheimisch en verlaten het is. Recent reden we er toevallig langs op de terugweg naar huis. Ik moest even uitstappen en foto’s maken (en ik ben zeker niet de enige: de hele sloop van het Marswegkwartier is ruim gedocumenteerd).

Ik vond het een goed onderwerp om zwart-wit te doen: met behulp van Silver Effex Pro heb ik de foto’s omgezet naar zwart-wit (preset Film Noir) en ook vierkant gemaakt. De sfeer die deze foto’s uitstralen komt aardig overeen met mijn gevoel toen ik door deze sloopwijk liep.

Read More »
Vijzels voor een nagemaakt hut in het Afrika Museum in Berg en Da

Afrika museum – voorwerpen en mensen

Afrika: in dit continent zijn zoveel dingen zo anders als bij ons. Bijvoorbeeld voorwerpen uit het dagelijks leven zoals deze houten vijzels. Ze verlenen nog steeds prima diensten in landen waarin menskracht gewoon is en machines geen gemeengoed zijn. Maar het allerboeiendste: dat zijn de mensen. Mensen van verschillende culturen ontmoeten elkaar.

Read More »
Wildlifefotografie op de hoge veluwe vanaf de kant van de weg

Wildlifefotografie made easy

Wildlifefotografie wordt gezien als één van de moeilijker vormen van fotografie. Aldus Wikipedia over dit onderwerp. Dit zal zeker gelden voor de top van de deze tak van fotografie. Maar voor de subtop is het toch wat anders. Daar is er ook zoiets als “wildlifefotografie made easy”.

Read More »
Rijen bomen van wilgen en populieren in het vroege voorjaarslich

Wilgen en populieren wachten op de lente

Aan het eind van winter verandert het licht en merk je dat het lente wordt. Deze takken van de wilgen en populieren zijn nu nog kaal en steken mooi af tegen de blauwe lucht. Over een paar weken is het heel anders en zal het frisse groen van de lente tevoorschijn komen. Ik kijk er

Read More »
Voor gesloten deuren: de deuren van een container op een bouwplaats

Voor gesloten deuren

De uitdrukking “achter gesloten deuren” wordt meestal in figuurlijke zin gebruikt, vooral in de rechtspraak.
En achter die gesloten deuren mag ook meestal niet gefotografeerd worden.
Maar vóór gesloten deuren: dat kan wel!

Read More »
3 Tuinbanken staan in de lentezon te wachten op bezoekers

Tuinbanken in de voorjaarszon

Het eerste weekend van maart was zonovergoten en ineens was het volop lente. Net als duizenden anderen trokken we er op uit en ineens was alles weer net als vóór de winter. Wij kozen de Hoge Veluwe als onze bestemming.

Read More »
Binnenvaartschepen op de Waal bij Rossum

De Waal bij het stadje Rossum

De Waal: een brede watervlakte! Staande op de dijk – zoals ik deed bij Rossum – is het een indrukwekkend gezicht om de schepen op de brede waterweg te zien varen. Maar fotografisch gezien vond ik het minder indrukwekkend.

Read More »
Een binnenvaartschip langs de kade van de haven van Enschede

Een binnenvaartschip langs de kade

Ik moest voor een afspraak in Enschede zijn; één van de meest oostelijk gelegen steden van ons land. Niet de meest logische plaats om een  haven te verwachten. Toch kwam ik aan het eind van het Twentekanaal een binnenhaven tegen. Een enkel binnenvaartschip lag langs de kade. De middagzon scheen prachtig en na mijn afspraak

Read More »
De torens van Zutphen: de walburgiskerk in het avondlicht op een winterse februari dag

De torens van Zutphen

Zutphen is een oude Hanzestad aan de IJssel. Al honderden jaren lang wordt de skyline van dit stadje bepaald door een aantal middeleeuwse torens. De torens van Zutphen zijn ook veel geschilderd en in onze tijd: veel gefotografeerd. De torens op die foto’s zijn steeds hetzelfde, maar de weergave toch ook telkens weer anders.

Read More »
Sneeuwklokjes in januari - in de stromende regen

Sneeuwklokjes in januari

Gisteren fietste ik door de stromende regen naar mijn werk. En opeens zag ik deze pol van sneeuwklokjes staan temidden van de afgevallen bladeren. Ik kon het niet laten om af te stappen en een paar foto’s te nemen. Zie hier het resultaat.

Niet heel bijzondere foto’s, maar dit zijn wel mijn foto’s en ze hebben mijn herinnering; en dat maakt ze voor mij bijzonder.

Read More »
Een struik in het prikkeldraad

Prikkeldraad in de uiterwaarden

De taal van prikkeldraad: tot hier toe en niet verder. Hekken geven grenzen aan en mens en dier kennen die taal. Een hek in de uiterwaarden, prikkeldraad aan de kant van het weiland: een veelgebruikte manier om de scheidslijn aan te geven.

Maar ook nu – bij hoog water – speelt het prikkeldraad toch zijn rol. Het prikkelde me tot wat gedachten. Over grenzen en grenzeloosheid. En het lijnenspel in het water bekoorde me.

Read More »
De Uithof met het Willem C. van Unnikgebouw in Utrecht

De Uithof verticaal

De Uithof in Utrecht is “een staalkaart van moderne architectuur geworden”. Dit betekent boeiende en kleurrijke gebouwen. Maar ook saaie gebouwen. Begin dit jaar heb ik een Tilt-Shift lens aangeschaft. De Uithof was voor mij een prima plek om deze lens uit te proberen.

Read More »
Collage of 10 best images of 2014

The best of 2014

2014 was the second year of my photoblog. Due to personal circumstances I published less than in 2013. But it made me realize that it was important for me to blog: it is a way to publish my images and a great stimulus to make advancements in my photograpy. This blog give a wrap up of the best of 2014; at least what I think are my best images.

Read More »
Goede voornemens - het jaar 2015 met een gouden randje

Goede voornemens voor 2015

Ik heb goede voornemens op fotografisch gebied voor 2015. Het is voor de eerste keer dat ik deze op mijn blog zet. Goede voornemens zijn natuurlijk notoir berucht omdat ze vaak alleen gestart worden en nooit afgemaakt worden. Na de januari hoor je zelden nog iemand dat hij bezig is om goede voornemens uit te voeren.

Dat gedrag is mij niet vreemd. Maar door ze te publiceren maak je het jezelf wel moeilijker om niet te voldoen aan deze goede voornemens: ik wil niet over een jaar zeggen dat ik er niet van gebakken heb.

Read More »
Een caleidoscoop gemaakt van foto van rijp in druppelvorm op de

Caleidoscoop, nachtvorst en rijp

Deze week hadden we nachtvorst. De lucht was vochtig omdat het de vorige avond nog geregend had: een ideale situatie die zorgt voor rijp. Want nachtvorst wordt mooi als er ook rijp bij is. Deze weersomstandigheden zijn prima om de klassieke foto’s te maken van bladeren en andere planten die een laagje rijp om zich heen hebben. Er ontstaan dat een interessante caleidoscoop van patronen, en het laat de contouren van het blad mooi uitkomen.

Read More »
Deventer in de schemering - de bergkerk staat in de schijnwerpers

Deventer in de schemering

Ik wilde graag een keer Deventer in de schemering fotograferen. Het is een prachtige oude stad met een aantal zeer karakteristieke gebouwen zoals de Waag en de Bergkerk. En deze gebouwen worden ‘s avonds ook nog eens mooi verlicht; dit geeft een aparte sprookjesachtige sfeer.

Read More »
Boomschors van grove den, beuk en zomereik

Boomschors van dichtbij

Een stam met bladeren: dat is een boom. Bladeren hebben kleur en trekken de meeste aandacht. Maar aan het eind van de herfst trekt boomschors de aandacht.

Read More »
Scroll to Top