Archive of old posts (in Dutch)

Kegels van coniferen - een voorbeeld in zwart-wit

Kegels van coniferen

Kegels van coniferen hebben fascinerende vormen en patronen. En dat geldt ook voor de inheemse soorten zoals de grove den. Voor mij een reden om ze  eens te fotograferen om zo’n manier dat de vormen en patronen goed uitkomen. Dat resulteerde in deze zwart-wit foto’s van kegels van coniferen. Coniferen betekent zoveel als drager van

Read More »
Heel veel stammen in een beukenbos

Beukenbos in de winter

Dit jaar reed ik meerdere keren langs een beukenbos waarvan ik telkens dacht: daar wil een foto van maken. Aan het eind van het jaar reden we er weer langs en toen had ik de tijd om mijn voornemen uit te voeren.

Read More »
Op je beeldscherm kijken onder toeziend oog van Willibrord in het Rijksmuseum

Rijksmuseum – oud en nieuw bij elkaar

Sinds de grote renovatie is het Rijksmuseum alle dagen van het jaar geopend. Daar adverteren ze mee en dat wilden we wel eens uitproberen. Het leek me wel leuk om op eerste kerstdag ‘s ochtends daarnaar toe te gaan, een dag waarop ik verwachtte dat het niet zo druk zou zijn. Het klopte dat het

Read More »
Het waaiertje (Schizophyllum) op een gekloofd blok hout van een oude beuk

Waaiertje op beukenhout

Het waaiertje is een zwam die o.a. te vinden is op recent geveld hout. Deze exemplaren trof ik aan op pas gekloofd beukenhout. Een heel oude beuk was aangetast door zwammen, en tijdens een storm omgewaaid. Het hout wordt nu gekloofd en dient als brandhout voor de kachel. Ik werd getroffen door de patronen van

Read More »
Vuilcontainers voor een roestige damwand langs het metrostation Isolatorweg

Roestige damwand bij metrostation

Damwanden zijn heel effectief, maar visueel saai. Deze damwand was mooi roodbruin gecorrodeerd en daarom niet saai.

En toen ik daar even mijn auto parkeerde voor een wandelingetje in de herfstzon zag ik ineens dat roestige damwanden helemaal niet saai zijn! Het krachtige kleuren- en lijnenspel sprak tot de verbeelding van mijn camera.

Read More »
Een oude bijbel in de kerk van Westeremden

Bijbel in de kerk van Westeremden

Westeremden is een klein dorp in Groningen, gebouwd op een grote wierde of terp, en telt nog geen 500 inwoners. De bekendste inwoner van het dorp is de schilder Henk Helmantel. En er is een 13e eeuwse kerk die zeker ook een bezoek waard is.

Achterin de kerk staat een tafel met een opengeslagen bijbel erop. Een stilleven dat me ook wel een beetje deed denken aan de sfeer van de schilderijen van Helmantel.

Read More »
Een dromerig pad met bomen en veel bladeren op de Hoge Veluwe

Dromerig pad in de herfst

Eind oktober is het tijd om afscheid te nemen van de herfst. Dit dromerige pad geeft goed de de weemoedige sfeer weer die we ervoeren toe we hier wandelden.

Read More »
Zicht op havezathe Voorstonden met gracht

Havezathe Voorstonden en natuurwerkdag

Havezathe Voorstonden is een zeer fraaie buitenplaats. Het witte landhuis staat op middeleeuwse fundamenten en is omgeven door een gracht. In de 19e eeuw is er een Engels park aangelegd met landschappelijke vormen en grote vijvers. De zuidtuin is geometrisch met buxussen en rozen. Voor het koetshuis staat een fraaie druivenkas uit de 19e eeuw.

Het onderhoud van de tuin en het landschapspark veel werk is. In de buitenplaatswerkgroep Voorstonden steken vrijwilligers de handen uit de mouwen om te helpen bij het onderhoud van de tuin en het park.

Read More »
Kale bomen op de IJsseldijk bij Terwolde

Kale bomen bij zonsopgang

Deze foto maakte ik op de laatste dag van oktober; de zon kwam prachtig op boven de IJsseldijk bij Terwolde. Ik genoot van het mooi licht. En opeen drong het tot me door: de kale bomen zijn er weer. De herfst is nu echt ver gevorderd.

Read More »
Bomenlaan in de herfst op de Wellen

Bomenlaan in de herfstzon

Een bomenlaan in de zon aan het begin van de herfst. Deze bomenlaan is aangelegd in de tweede helft van de 20e eeuw. De Sint Josephstichting had het terrein in Apeldoorn aangekocht om er een psychiatrisch ziekenhuis van te maken. Nu zijn er plannen om er een asielzoekerscentrum van te maken.

Maar wie de bewoners ook mogen zijn: deze bomenlaan is een mooie plek om te wandelen en te genieten.

Read More »
Schone motoren waren er in 1925 nog niet.

Schone motoren – vroeger en nu

Volkswagen is volop in het nieuws, nadat in september 2015 bekend werd dat het op grote schaal gesjoemeld heeft met milieukeuringen. In 1925 kocht prins Hendrik een limousine landaulet in Antwerpen. Van schone motoren had men toen nog niet gehoord. Dat was duidelijk te zien toen deze auto op Paleis het Loo een ritje maakte. Het zag er letterlijk blauw van de rook, en alle aanwezigen vonden het prima.

Read More »
Huiselijkheid met gevels in het stadje Doesburg

Huiselijkheid in Doesburg

In Doesburg zag ik mooi opgeknapte oude huizen. De luiken en de deuren geschilderd in mooie kleuren blauw. Welke huiselijkheid bevindt zich achter deze gevels? De bewoners betrekken soms ook hun stoep bij de aankleding van hun huizen. Nog meer gezelligheid!

Read More »
Zonsondergang op het strand van Vlieland

Zonsondergang op het strand van Vlieland

Een zonsondergang op het strand: ik kom er elke keer van onder de indruk. We waren voor een korte vakantie op Vlieland om lekker uit te waaien en tot rust te komen. Wandelingen op het strand horen daar helemaal bij.

Read More »
Scroll to Top