Archive of old posts (in Dutch)
Sneeuw maakt patronen zichtbaar
Het is er normaal grijs op grijs; heel erg onopvallend. Maar de sneeuw maakt het opeens anders: het patroon van de betonblokken komt naar voren.
De sanitaire voorzieningen van het Fries Museum
Ik had nooit gedacht dat ik in een museum nog een foto zou maken van de sanitaire voorzieningen! Maar de kleur, de symmetrie en het contrast vroegen gewoon om een foto. Dus toch maar een foto gemaakt.
Goede voornemens voor 2016
Goede voornemens voor 2016: die heb ik! Een overzicht van mijn voornemens, maar ook wat er terecht is gekomen van mijn goede voornemens voor 2015.
De beste foto’s van 2015
Mijn persoonlijke selectie van mijn beste foto’s van 2015. Het is een terugblik op wat ik het afgelopen jaar gemaakt en gepubliceerd heb op deze site.
Kegels van coniferen
Kegels van coniferen hebben fascinerende vormen en patronen. En dat geldt ook voor de inheemse soorten zoals de grove den. Voor mij een reden om ze eens te fotograferen om zo’n manier dat de vormen en patronen goed uitkomen. Dat resulteerde in deze zwart-wit foto’s van kegels van coniferen. Coniferen betekent zoveel als drager van
Beukenbos in de winter
Dit jaar reed ik meerdere keren langs een beukenbos waarvan ik telkens dacht: daar wil een foto van maken. Aan het eind van het jaar reden we er weer langs en toen had ik de tijd om mijn voornemen uit te voeren.
Rijksmuseum – oud en nieuw bij elkaar
Sinds de grote renovatie is het Rijksmuseum alle dagen van het jaar geopend. Daar adverteren ze mee en dat wilden we wel eens uitproberen. Het leek me wel leuk om op eerste kerstdag ‘s ochtends daarnaar toe te gaan, een dag waarop ik verwachtte dat het niet zo druk zou zijn. Het klopte dat het
Waaiertje op beukenhout
Het waaiertje is een zwam die o.a. te vinden is op recent geveld hout. Deze exemplaren trof ik aan op pas gekloofd beukenhout. Een heel oude beuk was aangetast door zwammen, en tijdens een storm omgewaaid. Het hout wordt nu gekloofd en dient als brandhout voor de kachel. Ik werd getroffen door de patronen van
Roestige damwand bij metrostation
Damwanden zijn heel effectief, maar visueel saai. Deze damwand was mooi roodbruin gecorrodeerd en daarom niet saai.
En toen ik daar even mijn auto parkeerde voor een wandelingetje in de herfstzon zag ik ineens dat roestige damwanden helemaal niet saai zijn! Het krachtige kleuren- en lijnenspel sprak tot de verbeelding van mijn camera.
Bijbel in de kerk van Westeremden
Westeremden is een klein dorp in Groningen, gebouwd op een grote wierde of terp, en telt nog geen 500 inwoners. De bekendste inwoner van het dorp is de schilder Henk Helmantel. En er is een 13e eeuwse kerk die zeker ook een bezoek waard is.
Achterin de kerk staat een tafel met een opengeslagen bijbel erop. Een stilleven dat me ook wel een beetje deed denken aan de sfeer van de schilderijen van Helmantel.
Dromerig pad in de herfst
Eind oktober is het tijd om afscheid te nemen van de herfst. Dit dromerige pad geeft goed de de weemoedige sfeer weer die we ervoeren toe we hier wandelden.
Havezathe Voorstonden en natuurwerkdag
Havezathe Voorstonden is een zeer fraaie buitenplaats. Het witte landhuis staat op middeleeuwse fundamenten en is omgeven door een gracht. In de 19e eeuw is er een Engels park aangelegd met landschappelijke vormen en grote vijvers. De zuidtuin is geometrisch met buxussen en rozen. Voor het koetshuis staat een fraaie druivenkas uit de 19e eeuw.
Het onderhoud van de tuin en het landschapspark veel werk is. In de buitenplaatswerkgroep Voorstonden steken vrijwilligers de handen uit de mouwen om te helpen bij het onderhoud van de tuin en het park.
Kale bomen bij zonsopgang
Deze foto maakte ik op de laatste dag van oktober; de zon kwam prachtig op boven de IJsseldijk bij Terwolde. Ik genoot van het mooi licht. En opeen drong het tot me door: de kale bomen zijn er weer. De herfst is nu echt ver gevorderd.
Bomenlaan in de herfstzon
Een bomenlaan in de zon aan het begin van de herfst. Deze bomenlaan is aangelegd in de tweede helft van de 20e eeuw. De Sint Josephstichting had het terrein in Apeldoorn aangekocht om er een psychiatrisch ziekenhuis van te maken. Nu zijn er plannen om er een asielzoekerscentrum van te maken.
Maar wie de bewoners ook mogen zijn: deze bomenlaan is een mooie plek om te wandelen en te genieten.
Schone motoren – vroeger en nu
Volkswagen is volop in het nieuws, nadat in september 2015 bekend werd dat het op grote schaal gesjoemeld heeft met milieukeuringen. In 1925 kocht prins Hendrik een limousine landaulet in Antwerpen. Van schone motoren had men toen nog niet gehoord. Dat was duidelijk te zien toen deze auto op Paleis het Loo een ritje maakte. Het zag er letterlijk blauw van de rook, en alle aanwezigen vonden het prima.
Recycling van plastic: een kleurrijke chaos
Recycling van plastic is goed voor het mileu. Het plastic wordt verzameld en in balen geperst om verder verwerkt te worden. Dat levert een grappige foto op.
Huiselijkheid in Doesburg
In Doesburg zag ik mooi opgeknapte oude huizen. De luiken en de deuren geschilderd in mooie kleuren blauw. Welke huiselijkheid bevindt zich achter deze gevels? De bewoners betrekken soms ook hun stoep bij de aankleding van hun huizen. Nog meer gezelligheid!
Zonsondergang op het strand van Vlieland
Een zonsondergang op het strand: ik kom er elke keer van onder de indruk. We waren voor een korte vakantie op Vlieland om lekker uit te waaien en tot rust te komen. Wandelingen op het strand horen daar helemaal bij.